
Неякісна овочечистка робить приготування овочів непростою справою. Ручка впивається в долоню, а тупі леза роблять процес очищення складним і небезпечним.
Використання правильної овочечистки (купити яку ви можете тут) робить роботу з приготування овочів швидшою, легшою та безпечнішою. Вибираючи інструмент, важливо придивитися до конструкції, ручки, леза і, звичайно ж, вартості.
Форма та дизайн овочечистки
Швидше за все, форма і дизайн овочечистки будуть в першу чергу помітні. Очищувальні інструменти зазвичай діляться на одну з двох категорій: вертикальні з поворотним лезом та моделі у формі арфи або ярма. Кожен стиль має свої переваги, і в обох є свої прихильники. Ваш вибір може залежати від того, який дизайн є найзручнішим і найзвичнішим.
Вертикальні овочечистки з поворотними лезами
Овочечистки з вертикальними поворотними лезами, мабуть, є більш звичною конструкцією, з лезом, що тягнеться від ручки, як ніж. Відрізняється від ножа тим, що лезо закріплено на стрижні, завдяки чому воно повертається і повторює контур овочів, що очищається. Ця модель найефективніша для довгих овочів, таких як морква та спаржа, тому, якщо ви будете готувати ці види овочів найчастіше, ця конструкція може бути вашим найкращим вибором.
Овочечистки у формі арфи або ярма
Моделі такої форми мають лезо, встановлене між двома плечами Y-подібної ручки, і, як і вертикальна конструкція, лезо може повертатися відповідно до контурів овочів. Професійні кухарі, як правило, віддають перевагу такій конструкції овочечистки. Вона найкраще підходить для великих круглих форм, наприклад, картоплі, тому ви можете обрати цей тип очищувача, якщо вам часто доводиться чистити картоплю чи подібні овочі.
Якість леза
Незалежно від того, який дизайн ви оберете, хороше лезо є важливим. Дешеві, тупі леза вимагатимуть більшого тиску під час відшарування, що призведе до ковзання. Зубчастий край особливо корисний під час очищення овочів з тонкою шкіркою, таких як помідори, знімаючи шкірку, не проникаючи надто глибоко. На деяких очисних інструментах є спеціальні змінні леза, але для більшості кухарів це непотрібні додаткові аксесуари, адже зазвичай достатньо одного якісного універсального леза.
Ручка овочечистки
Окремої уваги заслуговують і ручки. Металеві ручки часто незручні, а дерев’яні – це просто притулок для бактерій. Бажано використовувати пластикові ручки спеціальної форми для зручного розміщення в руці. Пластик має додаткову перевагу, оскільки доступний у кольорах, які підходять до будь-якої кухні. У магазині може бути корисно потримати інструменти, які ви збираєтеся придбати, оскільки це дасть вам уявлення про те, як вони будуть відчуватися у вашій руці.